مرکزاطلاعات فنی امورگمرکی


دانشگاه مجازی گمرک(بزرگترین مرکزاطلاعات کلاسیک گمرک)

تحركات زود‌‌‌‌هنگام گروه‌هاي اصلاح‌طلب براي مجلس د‌‌‌‌هم
تحلیل اظهارات مقامات آمریکایی پس از دیدار با نخست وزیر رژیم صهیونیستی، طرح و بررسی مهم‌ترین مسائل اقتصادی کشور، برنامه‌های احزاب و گروه‌ها برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و تعطیلی اجرای قانون اصل چهل و چهار قانون اساسی به طور موقت مهم‌ترین مطالب روزنامه‌های امروز است.
کد خبر: ۳۴۸۵۳۵
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۳ - 02 October 2013

تحلیل اظهارات مقامات آمریکایی پس از دیدار با نخست وزیر رژیم صهیونیستی، طرح و بررسی مهم‌ترین مسائل اقتصادی کشور، برنامه‌های احزاب و گروه‌ها برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و تعطیلی اجرای قانون اصل چهل و چهار قانون اساسی به طور موقت مهم‌ترین مطالب روزنامه‌های امروز است.

آقای رییس کل! روان بازار را به هم ریختید

بررسی مسائل مهم اقتصاد ایران در جمع اعضاي هيات نمايندگان اتاق بازرگاني، صنايع و معادن تهران اخبار مهمی را در بر داشته که به صفخات روزنامه‌ها راه یافته است.

اعتماد به تهديد بزرگ بيكاري به روایت مشاور اقتصادي رييس جمهور پرداخته و نوشته: «نرخ بيكاري بالا و دشواري هاي تامين سرمايه لازم براي ايجاد فرصت هاي جديد شغلي بزرگ ترين تهديد كشور در سال هاي 1392 تا 1396 است. باتوجه به اينكه دولت تازه يي بر سر كار آمده و قصد اصلاحات اقتصادي دارد و هر تصميم براي اصلاح در اقتصاد كلان به كند شدن اقتصادي منجر خواهد شد، اين تهديد بزرگ كشور به معما تبديل شده است. واقعيت اين است كه مسير اصلاحات اقتصادي در سال هاي اخير ناهموار شده و مجموعه بزرگي از اقدام هاي اصلاحي در حوزه هاي ارزي، تجاري، سياستگذاري، پولي و مالي ضرورت دارد و هركدام از اصلاحات ياد شده با نوعي كند شدن فعاليت ها ممكن است همراه باشد و اقتصاد را دچار افت مي كند، معماي شغل و اصلاحات پيچيده تر مي شود. در اين فضايي كه در آن هستيم و بانك هاي كشور توانايي كافي براي تجهيز منابع مالي ندارند و بازار سرمايه نيز در راه تامين سرمايه مورد نياز بنگاه هاي كشور بزرگ نشده است دو راه براي حل اين معما وجود دارد. راه حل اول و عيني تر، تصحيح روش هاي تعامل با دنياست تا بتوان از اين راه منابع مالي مورد نياز براي ايجاد شغل فراهم كرد و راه ديگر افزايش بهره وري از سرمايه هاي موجود است. اگر مجموعه تحولات اقتصادي و سياسي كشور همراه با تحولات اقتصاد جهاني نباشد و تعامل دقيق و كارآمد ايجاد نشود فشارهاي داخلي كه ايجاد مي شود معماي حل بيكاري را سخت مي كند. سياست و اقتصاد در ايران بايد پيوندي مناسب برقرار كنند تا با حداقل هزينه ها از شرايط دشوار امروز ايران كه ويژگي آن «ركود تورمي» است عبور كنيم.» آنچه خوانديد نتيجه گيري مسعود نيلي استراتژيست اقتصاد ايران و مشاور اقتصادي رييس جمهور حسن روحاني است كه روز گذشته در جمع اعضاي هيات نمايندگان اتاق بازرگاني، صنايع و معادن تهران بيان شد. نيلي تاكيد كرد، نتيجه گيري به دست آمده حاصل مطالعات همه جانبه يي است كه توسط گروه كارشناسان اقتصادي دانشگاه شريف انجام شده است. اين مطالعات به درخواست اتاق تهران انجام شده و در 10 جلد دردست چاپ است. مشاور اقتصاد ايران گفت: اين مطالعات روي چالش هاي اصلي اقتصاد ايران براي سال هاي 1392 تا 1396 متمركز شده است و البته با انتخابات امسال ارتباطي ندارد و كاري نيست كه به دولت مرتبط باشد.

آرمان هم بخشی دیگر از سخنان نیلی را مورد توجه قرار داده که بر اساس آن، رشد تورم 6 ماه دیگر متوقف می‌شود. این روزنامه نوشته: دکتر مسعود نیلی پیش از آنکه مشاور ارشد اقتصادی رئیس‌جمهوری شود به عنوان یک اقتصاددان پیش‌بینی‌هایش را در مورد شاخص‌های مختلف اقتصادی بیان می‌کرد. از جمله هشدارها و پیش‌بینی‌های او طی سال‌های قبل در مورد نرخ بیکاری و نرخ تورم طی ماه‌های اخیر شکل واقعی به خود گرفته و حال وی در قامت مشاور رئیس‌جمهوری پیش‌بینی کرده است که نرخ رشد تورم در 6 ماه آینده متوقف می‌شود. وی که روز گذشته به میان اعضای اتاق تهران رفته بود، پیش‌بینی خود را از تورم در 6 ماه آینده اعلام کرده است. وی در این مورد توضیح داد: هرچه تورم بالاتر می‌رود نوسان‌های تورم هم افزایش می‌یابد اما آنچه که فکر می‌کنیم اتفاق می‌افتد این است که در 6 ماه باقی مانده نرخ رشد تورم که اکنون کمی کند شده متوقف خواهد شد. در عین حال نرخ رشد اقتصادی منفی نیز تا پایان سال باید متوقف شود.

بهار پاسخ آل اسحاق رییس اتاق تهران به سیف را با عنوان «آقای رییس کل! روان بازار را به هم ریختید» تیتر کرده و توضیح داده است که: انتقادها به سخنان ارزی سیف راه خود را به اتاق تهران، نیز باز کرد. یک هفته از روزی که رییس کل بانک مرکزی در جمع اعضای اتاق ایران حاضر شد و در حاشیه این دیدار از رسیدن نرخ ارز به کف قیمت‌ها خبر داد می‌گذرد اما طی شدن این هفت روز، از وزن انتقادهایی که به رییس کل به‌دلیل موضع‌گیری ارزی‌اش می‌شود، نکاست و حتی می‌توان گفت به پشتوانه تاثیری که این سخن بر بازار ارز در این یک هفته گذاشت، انتقادها تندتر نیز شد تا جایی که بعضی از نمایندگان مجلس سیف را به سکوت دعوت کردند.

دیروز، مشاور ارشد رییس‌جمهوری به میان اعضای اتاق تهران آمد و این انتقادها به موضع‌گیری سیف در این جلسه سر باز کرد و یحیی آل‌‌اسحاق با اشاره به این‌که از سخنان اخیر رییس کل بانک مرکزی برداشت نادرست شده است، تعیین سقف و کف برای نرخ ارز در بازار را در شأن دولتمردان ندانست و به این طریق نارضایتی خود و اعضای اتاق نسبت به موضع‌گیری ارزی سیف را به گوش مسعود نیلی رساند.

بهار سپس نوشته که آل‌اسحاق در ادامه به بحث روز اقتصادی کشور یعنی موضعگیری ارزی رییس کل بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: برداشت‌ها از سخنان اخیر رییس‌کل بانک مرکزی نادرست بود، اما اقتصاد دستوری نباید وارد ادبیات دولتمردان شود. او گفت: «ارز دو مساله دارد؛ اولی نرخ ارز و دومی ثبات نرخ ارز است و همه می‌دانیم که با وجود اهمیت نرخ ارز، آنچه برای اقتصاد کشور و فعالان اقتصادی دارای اهمیت بسیار بالاتری است ثبات نرخ ارز در یک محدوده مدیریت شده است.‌گران یا ارزان شدن نرخ ارز مساله ثانویه است.» آل‌اسحاق با اشاره به این‌که تیم اقتصادی دولت هم به این مساله اعتقاد دارد که اقتصاد دستوری و امری قابل‌اجرا نیست تاکید کرد که نرخ ارز را بازار و تعادل عرضه و تقاضا مشخص می‌کند. او توضیح داد: «از دید ما سخنان دکتر سیف برای جلوگیری از اثرگذاری بیش از حد فضای روانی بوده است. زیرا ممکن بود کاهش بی‌منطق نرخ ارز، شوک مجددی در پی داشته باشد.» آل‌اسحاق تاکید کرد که بحث امریه‌ای بودن اقتصاد در هیچ حوزه‌ای پذیرفتنی نیست و تعیین کف و سقف یا کم و زیاد بودن نیز در شأن دولتمردان نیست.

 

 

سرليست اصلاحات د‌‌‌‌ر انتخابات مجلس آيند‌‌‌‌ه کیست؟

تهران امروز در گزارشی از تحركات زود‌‌‌‌هنگام گروه‌هاي اصلاح‌طلب براي مجلس د‌‌‌‌هم نوشته: عمر د‌‌‌‌ولت حسن روحاني وارد‌‌‌‌ سومين ماه خود‌‌‌‌ نشد‌‌‌‌ه كه اصلاح‌طلبان به مد‌‌‌‌د‌‌‌‌ نفوذي كه اين روزها د‌‌‌‌ر بد‌‌‌‌نه اجرايي كشور به د‌‌‌‌ست آورد‌‌‌‌ند‌‌‌‌، انتخابات مجلس د‌‌‌‌هم را كليد‌‌‌‌ زد‌‌‌‌ه‌اند‌‌‌‌. د‌‌‌‌ر همين راستا د‌‌‌‌يروز خبرگزاري فارس از تشكيل 5 كميته از سوي اين جناح سياسي خبر د‌‌‌‌اد‌‌‌‌ تا برنامه‌هاي خود‌‌‌‌ را براي انتخابات آيند‌‌‌‌ه مجلس شوراي اسلامي و مجلس خبرگان هماهنگ کنند‌‌‌‌. اين خبر اضافه مي‌كند‌‌‌‌ كه اصلاح‌طلبان د‌‌‌‌ر استان‌ها فعال شد‌‌‌‌ه و د‌‌‌‌ر حال شناسايي افراد‌‌‌‌ مستعد‌‌‌‌ براي فعاليت‌هاي حزبي و رقابت‌هاي انتخاباتي هستند‌‌‌‌.

انتشار خبرهاي غيررسمي راجع به تحركات انتخاباتي اصلاح‌طلبان د‌‌‌‌ر حالي است كه اين جريان هنوز با مشكلات عد‌‌‌‌يد‌‌‌‌ه‌اي از جمله عد‌‌‌‌م انسجام سياسي براي ورود‌‌‌‌ به آورد‌‌‌‌گاه‌هاي انتخاباتي و نيز جبهه متكثر رهبري د‌‌‌‌ست به گريبان است.آماد‌‌‌‌ه شد‌‌‌‌ن اصلاح‌طلبان براي انتخابات مجلس آيند‌‌‌‌ه د‌‌‌‌ر حالي است كه بهمن 78 و ششمين د‌‌‌‌وره انتخابات مجلس شوراي اسلامي آخرين انتخاباتي بود‌‌‌‌ كه اين جريان توانست آراي مرد‌‌‌‌م را به خود‌‌‌‌ جلب كرد‌‌‌‌ه و اكثريت مجلس را كسب كند‌‌‌‌. به عبارت د‌‌‌‌يگر اصلاح‌طلبان د‌‌‌‌ر سه انتخابات مجلس گذشته مغلوب حريف اصولگرا شد‌‌‌‌ند‌‌‌‌.پيروزي حسن روحاني از اعضاي جامعه روحانيت مبارز د‌‌‌‌ر يازد‌‌‌‌همين د‌‌‌‌وره انتخابات رياست‌جمهوري كه با حمايت برخي چهره‌هاي اصلاح‌طلب صورت گرفت، هر چند‌‌‌‌ موفقيت رسمي اين جريان محسوب نمي‌شود‌‌‌‌،‌اما با همراهي كسب برخي كرسي‌هاي شوراهاي شهر و روستا د‌‌‌‌ر برخي شهرها اميد‌‌‌‌ي د‌‌‌‌ر اين جريان متكثر ايجاد‌‌‌‌ كرد‌‌‌‌. اين اميد‌‌‌‌ هر چند‌‌‌‌ د‌‌‌‌ر ابتد‌‌‌‌ا صرفا به صورت يك آرزوي رسانه‌اي و به عنوان «د‌‌‌‌يروز پاستور،‌امروز بهشت و فرد‌‌‌‌ا بهارستان» مطرح شد‌‌‌‌ ولي به‌تد‌‌‌‌ريج و با بالا رفتن اعتماد‌‌‌‌ به نفس سياست‌مد‌‌‌‌اران اين جريان كه حضور شان د‌‌‌‌ر برخي پست‌هاي اجرايي كشور آن را تقويت كرد‌‌‌‌، باعث شد‌‌‌‌ امروز اصلاح‌طلبان زود‌‌‌‌تر از رقيب خود‌‌‌‌ به فكر كرسي‌هاي سبز بهارستان افتاد‌‌‌‌ه و براي آن برنامه‌ريزي كنند‌‌‌‌.

شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات از جمله تشكيلات رسمي جريان اصلاح‌طلبي كشور است كه عموما د‌‌‌‌ر فعاليت‌هاي انتخاباتي تلاش د‌‌‌‌ارد‌‌‌‌ فعال ظاهر شود‌‌‌‌. رياست اين شورا هفته گذشته رسما از حزب همبستگي به حزب اسلامي كار منتقل شد‌‌‌‌. ظاهرا متولي به صد‌‌‌‌ا د‌‌‌‌ر آورد‌‌‌‌ن زنگ انتخابات مجلس اين شوراي اصلاح‌طلبان است.براي پيگيري خبري كه به صورت غيررسمي راجع به فعاليت انتخاباتي اصلاح‌طلبان منتشر شد‌‌‌‌ سراغ حسين كمالي «د‌‌‌‌بيركل حزب اسلامي كار» و «رئيس د‌‌‌‌وره‌اي شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات» رفته و صحت و سقم خبر تشكيل 5 كميته انتخاباتي از سوي اصلاح‌طلبان را جويا شد‌‌‌‌يم. وي ضمن اينكه از تشكيل اين 5 كميته ابراز بي‌اطلاعي كرد‌‌‌‌،‌ عنوان كرد‌‌‌‌ به خاطر عد‌‌‌‌م حضور د‌‌‌‌ر نشست‌هاي قبلي شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات از تصميمات اين جبهه بي‌خبر است.با اين وجود‌‌‌‌ محمد‌‌‌‌ نيشابوري «سخنگوي حزب اسلامي كار» كه به نمايند‌‌‌‌گي از اين حزب د‌‌‌‌ر جلسات شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات شركت مي‌كند‌‌‌‌ د‌‌‌‌رباره تشكيل اين 5 كميته به تهران امروز مي‌گويد‌‌‌‌: كميته‌هايي كه د‌‌‌‌ر د‌‌‌‌وره جد‌‌‌‌يد‌‌‌‌ و د‌‌‌‌ر بازنگري آيين‌نامه شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات د‌‌‌‌يد‌‌‌‌ه شد‌‌‌‌ه از قبل نيز وجود‌‌‌‌ د‌‌‌‌اشته و ربطي به انتخابات مجلس نهم يا انتخابات آيند‌‌‌‌ه ند‌‌‌‌ارد‌‌‌‌.وي نسبت به فعاليت‌هاي شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات براي انتخابات مجلس نهم ابراز بي‌اطلاعي كرد‌‌‌‌ و گفت: د‌‌‌‌ر مد‌‌‌‌ت حضور بند‌‌‌‌ه د‌‌‌‌ر جلسات اعضاي شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات بحثي راجع به چگونگي ورود‌‌‌‌ به انتخابات مجلس آيند‌‌‌‌ه نشد‌‌‌‌ه است.نيشابوري د‌‌‌‌ر عين حال انتخابات را جزو د‌‌‌‌ستوركارهاي اصلي احزاب د‌‌‌‌انست و گفت: قطعا آسيب‌شناسي انتخابات‌هاي گذشته و نيز برنامه‌ريزي براي انتخابات آيند‌‌‌‌ه د‌‌‌‌ر د‌‌‌‌ستور كار شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات است.

اين فعال سياسي اصلاح‌طلب تلاش جبهه تبليغاتي اصلاح‌طلبي براي چهره‌سازي جهت انتخابات مجلس آيند‌‌‌‌ه را رد‌‌‌‌ نكرد‌‌‌‌ و د‌‌‌‌ر واكنش به اينكه آيا قرار است محمد‌‌‌‌رضا عارف براي سرليستي جبهه اصلاحات د‌‌‌‌ر انتخابات مجلس آيند‌‌‌‌ه آماد‌‌‌‌ه شود‌‌‌‌، گفت: تا امروز چه د‌‌‌‌ر د‌‌‌‌يد‌‌‌‌ارهاي رسمي و چه د‌‌‌‌ر د‌‌‌‌يد‌‌‌‌ارهاي غيررسمي و شخصي چنين چيزي از زبان عارف بيان نشد‌‌‌‌ه است.سخنگوي حزب اسلامي كار با اشاره به كناره‌گيري عارف د‌‌‌‌ر انتخابات رياست‌جمهوري گذشته به نفع حسن روحاني افزود‌‌‌‌: كسي كه ظرفيت اين را د‌‌‌‌اشته كه نامزد‌‌‌‌ انتخابات رياست‌جمهوري شد‌‌‌‌ه و موج بزرگي د‌‌‌‌ر انتخابات رياست‌جمهوري گذشته ايجاد‌‌‌‌ كند‌‌‌‌ قطعا از ظرفيت بالايي برخورد‌‌‌‌ار بود‌‌‌‌ه ولي به شكل رسمي چنين د‌‌‌‌رخواستي از سوي اصلاح‌طلبان به عارف ارائه نشد‌‌‌‌ه است.طبيعي است با توجه به فاصله بيش از د‌‌‌‌و ساله به موعد‌‌‌‌ برگزاري انتخابات مجلس د‌‌‌‌هم ممكن است هر طرح و برنامه‌ريزي تغيير كند‌‌‌‌،‌اما آنچه مبرهن است توجه گسترد‌‌‌‌ه اصلاح‌طلبان به رقابت‌هاي آيند‌‌‌‌ه از جمله انتخابات مجلس است؛‌هر چند‌‌‌‌ شايد‌‌‌‌ اين برنامه‌ريزي هنوز د‌‌‌‌ر حد‌‌‌‌ ايد‌‌‌‌ه و فكر د‌‌‌‌ر محافل سياسي و بين چهره‌هاي اين جريان د‌‌‌‌ست به د‌‌‌‌ست مي‌شود‌‌‌‌.

اعتماد هم پیشنهاد مرتضي حاجي برای انسجام اصلاح طلبان با محوريت خاتمي براي انتخابات مجلس را مورد توجه قرار داده و نوشته: مرتضي حاجي، وزير آموزش و پرورش دولت اصلاحات كه در چهار سال گذشته راه سكوت را در پيش گرفته بود مانند بسياري از فعالان سياسي اصلاح طلب اين روزها بيشتر مصاحبه مي كند و به بيان نظراتش مي پردازد.

اعتماد ادامه داده است که :وزير آموزش و پرورش دولت اصلاحات درباره فعاليت اصلاح طلبان اظهار كرد: دامنه اصلاح طلبي گسترده است و سليقه ها هم داخل آن همسان نيست: بنابراين تشكل هاي اصلاح طلب بايد در ذيل منشور اصلاحات كه در گذشته توسط آقاي خاتمي تدوين و اعلام شده است سامان پيدا كنند و انسجام يابند تا در آينده، اين انسجام موجب ايجاد يك اتحاديه يا جبهه شود. اين فعال سياسي اصلاح طلب در ادامه با اشاره به اينكه «به حزب فراگير اعتقاد ندارم»، خاطرنشان كرد: يك حزب فراگير شبيه حزب رستاخيز زمان محمدرضا پهلوي مي شود. احزاب بايد جداگانه با تعريف مواضع خود شكل پيدا كنند و در كار فراگيري مثل انتخابات، جبهه يي براي كار مشترك تشكيل بدهند.

 

چرا اجرای «اصل‌44» متوقف شد؟

شرق نوشته که با دستور دولت روحانی اجرای اصل‌44 قانون اساسی بعد از شش‌سال از تصویب مجلس متوقف شد. البته این توقف مقطعی است تا به گفته خود دولتمردان ابهامات آن اصلاح شود و آنگاه اجرای آن دوباره از سر گرفته شود. دستور توقف اجرای قانون اصل‌44 زمانی رسمی شد که لایحه اصلاحیه قانون بودجه سال 92 توسط دولت یازدهم به مجلس رفت. در این اصلاحیه دولت عدد 37‌هزار‌میلیاردتومانی واگذاری‌ها را به هفت‌هزار‌میلیارد کاهش داده تا از این طریق مانع واگذاری‌های عجولانه شود. حمیدرضا فولادگر، رییس کمیسیون اصل‌44 مجلس در تشریح بیشتر این خبر می‌گوید: «دولت جدید ‌درصدد است با اصلاح ساختار شروع خوبی را در این رابطه انجام دهد البته دولت احمدی‌نژاد در تدوین آیین‌نامه‌ها و ساختارسازی اقدامات مناسبی را انجام داده است اما با آغاز فعالیت خود در اجرای سیاست‌های کلی اصل‌44 حجم وسیعی از واگذاری‌ها را بی‌منطق انجام داده است.»

فرشاد مومنی در مطلبی برای همین روزنامه، بازگشت به روح ابلاغیه اول را مهم‌ترین اولویت دولت می‌داند و می‌گوید: به نظر می‌رسد که بازنگری بنیادی آنچه به‌عنوان ابلاغیه‌های اول و دوم سیاست‌های کلی اصل44 مطرح، سپس تبدیل به قانونی با همین عنوان شد، در زمره مهم‌ترین اولویت‌های دولت جدید باشد. واقعیت این است که پدیده خصوصی‌سازی در ایران، از همان ابتدا به‌صورت ناقص، متولد شد و تلاش‌هایی که از آن زمان تاکنون صورت گرفته به واسطه در نظر گرفته‌نشدن برخی بدیهیات اولیه و اصول و مبانی پایه‌ای بازآرایی جایگاه و منزلت دولت و بخش خصوصی، همچنان رویه‌های نادرست پیشین را بازتولید می‌کند. در این میان به نظر می‌رسد برای درک عنصر گوهری مورد نیاز برای توجه کافی، بهترین شاهد‌مثال، بازنگری نحوه واکنش گروه‌های ذی‌نفع به ابلاغیه‌های اول و دوم سیاست‌های کلی اصل44 باشد چراکه ابلاغیه اول، واجد اکثریت قریب به اتفاق ملاحظات زیربنایی و اصلاحات نهادی بود و در آن پیش‌بینی شد تا زمانی که آن اصلاحات بنیادی صورت نگرفته، دولت اجازه جابه‌جایی مالکیت‌های خود را تحت عنوان خصوصی‌سازی نداشته باشد. این ابلاغیه با کمترین استقبال و واکنش در میان گروه‌های ذی‌نفع روبه‌رو شد. اما هنگامی که با یک فاصله زمانی اندکی بیش از یک سال، ابلاغیه دوم انتشار یافت و در آن با اضافه‌کردن قیدوبند‌های بسیار، اجازه واگذاری مالکیت‌های دولتی مطرح شد، گروه‌های ذی‌نفع واکنشی حیرت‌انگیز از خود نشان دادند. آنها این مجوز را با عنوان انقلاب اقتصادی جدی مورد استقبال و ستایش قرار دادند. واقعیت این است که اگر قرار باشد انقلابی در اقتصاد ایران اتفاق بیفتد اتفاقا پایبندی عملی به مفاد ابلاغیه اول، این قابلیت را داشت که برای چنان انقلابی بستر‌سازی کند اما از آنجا که در غیاب آن، مجموعه اصلاحات و تحولات پیش‌بینی‌شده در ابلاغیه اول، هرگونه جابه‌جایی دارایی‌های دولت به هیچ‌وجه مضمون توسعه‌ای نداشته و وجه غالب آن، چیزی فراتر از توزیع رانت نخواهد بود، اجازه جابه‌جایی دارایی‌های دولتی قبل از تمهید بسترهای نهادی مورد اشاره در ابلاغیه اول به هیچ‌وجه استعداد شکل‌دهی به انقلاب اقتصادی مورد اشاره نخواهد داشت. بر این اساس ضروری است که یک واکاوی دقیق و منصفانه از بنیان‌های اقتصاد سیاسی و این واکنش‌های متعارض صورت پذیرد تا بایسته‌های حرکت به سمت مطلوب، آشکارتر شود. اینک با توجه به آنچه در دولت احمدی‌نژاد گذشت، گرچه باید اذعان کنیم نظام ملی و اقتصاد ایران هزینه‌های بسیار بزرگی را متحمل شد اما اگر حداقل به ازای پرداخت این هزینه‌ها، درسی از آنچه اتفاق افتاده فراگرفته شود می‌توان امیدوار بود که در این زمینه خاص، آینده‌ای بهتر از گذشته فراروی اقتصاد ایران باشد.

کافی است توجه داشته باشیم که در فاصله سال‌های 1368 تا پایان سال 1383، کل واگذاری‌های صورت‌گرفته توسط دولت‌های آقایان هاشمی‌رفسنجانی و محمد خاتمی، کمتر از سه‌هزار‌میلیارد تومان بوده است اما تنها در دوره سال‌های 1385 تا 1391، رقم واگذاری‌ها از مرز 130‌هزار‌میلیارد تومان عبور کرده است. به عبارت دیگر در دوره هشت‌ساله گذشته، مجموعه واگذاری‌ها چیزی بالغ بر 45 برابر کل دارایی‌های واگذارشده در دولت‌های پنجم تا هشتم بوده است.

نکته حیرت‌انگیز در این زمینه آن است که با وجود این جهش در واگذاری دارایی‌های دولت، میزان مداخله‌های دولت در اقتصاد، در دوره اخیر به طرز حیرت‌انگیزی نسبت به دو دولت قبل از خود افزایش نشان می‌دهد ضمن آنکه چیزی نزدیک به یک سوم کل این واگذاری‌ها، اساسا ناظر بر رد دیون و بدهی‌های دولت بوده است. یعنی دقیقا آن چیزی که در ادبیات موضوع، با عنوان «گناه بزرگ و نابخشودنی برای دولت» ثبت شده است. هنگامی که دولت، دارایی‌های بین‌نسلی را صرف امور جاری و بی‌انضباطی‌های مالی گسترده خود می‌کند در واقع از حجم دارایی‌های بین‌نسلی کاسته و عملا فرصت‌های توسعه را محدود‌تر می‌سازد. این دقیقا چیزی است که در دوره احمدی‌نژاد اتفاق افتاده است. برای برون رفت از شرایط حاد کنونی، به نظر می‌رسد که بازگشت صادقانه، نظام‌وار و نهادمند به روح ابلاغیه اول همچنان راهگشا باشد. اما برای حرکت به این سو، دولت به معنای قوه‌مجریه با یک محدودیت جدی روبه‌روست. به این معنا که در سند قانون بودجه سال 92، مانند قوانین بودجه سال‌های قبل از آن، دولت بابت کسب درآمد از محل فروش سهام شرکت‌های دولتی، هزینه‌هایی در نظر گرفته است بنابراین تا زمانی که دولت اقدام به طراحی یک برنامه راهگشا در زمینه بازنگری ساختار هزینه‌های به غایت ناکارآمدشده خود نپردازد، امکان عبور ار شرایط کنونی در زمینه واگذاری دارایی‌های خود فراهم نخواهد شد.

 

اتهام بزرگی که کیهان به دولت می‌زند

اظهارات تند مقامات آمریکایی علیه کشورمان پس از ورود نتانیاهو به آمریکا موضوع تحلیل و بررسی روزنامه‌های امروز است.

اعتماد در بخشی از مطلبی با عنوان «اوباما مجبور است نتانياهو را آرام نگه دارد» نوشته: اظهارات اوباما، پس از ديدار با نتانياهو، نخست وزير اسراييل درباره ايران با واكنش هاي متفاوتي در ميان فعالان سياسي ايران روبه رو شده است. عده يي از تحليلگران ايراني معتقدند واقعيت اوباما همين چهره يي است كه پس از ديدار با نتانياهو بروز داده و عده ديگر مي گويند سخنان او پس از ديدار با نخست وزير اسراييل كاركرد ديگري داشته و مخاطبش ايران نيست. هرميداس باوند، تحليلگر بين الملل در دسته دوم تحليلگران مي گنجد. او معتقد است اوباما بايد نتانياهو را راضي نگه دارد و در عين حال به ديپلماسي با ايران ادامه دهد.

باوند ادامه داده است که: در دنياي ديپلماسي بايد اظهارات سياستمداران را بسته به اينكه در چه شرايطي و براي چه مخاطبي بيان مي شود ارزشگذاري كرد. نتانياهو آن گونه كه خودش نيز اذعان كرد به امريكا رفت تا موضع اين كشور را عليه ايران برانگيزد. به اعتقاد من اوباما نيز آن سخنان را مطرح كرد تا به نوعي نخست وزير اسراييل را ساكت كرده باشد. به همين دليل بايد سخنان اوباما را در همان جهت ارزيابي كرد. در كشور خود ما نيز مقامات دولتي و حكومتي وقتي در جمع بسيجيان صحبت مي كنند اظهارات شان متفاوت از آن چيزي است كه در جمع دانشجويان يا خبرنگاران طرح مي كنند. بنابراين تا حدودي اين مساله طبيعي است. اگر مسوولان عربستان هم به امريكا سفر مي كردند اوباما به شيوه يي متفاوت اظهارنظر مي كرد. اين تفاوت در بيان واژه ها و لحن سياستمداران در ملاقات هاي مختلف امري طبيعي است.

کیهان در یادداشت روز خود با عنوان «گریه‌های خنده‌دار!» به قلم شریعتمداری اتهامات وسیعی را متوجه دولت کرده و از جمله در بخشی از مطلب خود نوشته: سؤال این است که چرا باید رژیم صهیونیستی از روند مذاکرات و اقدامات صورت گرفته در نیویورک عصبانی باشد؟! و کدامیک از اقدامات هیئت محترم جمهوری اسلامی ایران می‌تواند خشم این رژیم کودک‌کش را برانگیخته باشد؟! البته باید به این نکته ظریف توجه داشت منظور آن نیست که هیئت ایرانی علیه رژیم صهیونیستی موضعی نداشته است، بلکه با مروری بر آنچه در نیویورک و قبل از آن در جریان مقدمات سفر اتفاق افتاد، هیئت محترم کشورمان، اولاً؛ علیه رژیم صهیونیستی موضع جدیدی که پیش از آن بی‌سابقه بوده است اتخاذ نکرده بنابراین، خشم نتانیاهو نمی‌تواند و نباید آنگونه که تظاهر می‌کند، به خاطر مواضع ضدصهیونیستی جدیدی باشد که در گذشته سابقه نداشته است! و ثانیاً؛ هیئت دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در سفر نیویورک و مقدمات اولیه آن، امتیازاتی به رژیم اشغالگر قدس داده است که تاکنون بی‌سابقه بوده است، از این روی، نتانیاهو برخلاف تظاهر به عصبانیت، باید از روند مذاکرات و اقدامات هیئت ایرانی در نیویورک بسیار خشنود نیز باشد.

4- در این گزاره‌ها دقت کنید؛

الف: چند هفته قبل از سفر نیویورک و بعد از قطعی شدن این سفر، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی - به عنوان یکی از استوانه‌های دولت جدید- در اقدامی عجیب و غیر منتظره اعلام کرد «ما، با اسرائیل سر جنگ نداریم. حالا اگر عرب‌ها جنگ کردند، ما کمک می‌کنیم»! آقای هاشمی با این اظهارنظر که بلافاصله بازتاب داخلی و خارجی گسترده‌ای یافت به رژیم اشغالگر قدس پیام داد دولت جدید از نظر حضرت امام(ره) که خواستار محو اسرائیل بود دست کشیده است! آیا غیر از این است؟!

ب: رئیس جمهور محترم کشورمان در نیویورک و به عنوان یک پیشنهاد اعلام کرد اسرائیل باید به معاهده NPT بپیوندد. این اظهارنظر که به نوشته روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» همه دیپلمات‌ها را مبهوت کرده بود، امتیاز بزرگی به رژیم صهیونیستی یعنی به رسمیت شناختن موجودیت اسرائیل بود! البته این اظهارات را می‌توان از نوع خطای بیان و سهواللسان تلقی کرد ولی متأسفانه این خطا تاکنون از سوی دولتمردان محترم تصحیح نشده است.

آیا رژیم صهیونیستی باید از این امتیاز آنهم از زبان بلندپایه‌ترین مسئول اجرایی ایران اسلامی، عصبانی باشد؟!

ج: آقای ظریف وزیر محترم امور خارجه کشورمان در آستانه سفر به نیویورک و در پاسخ به خانم «کریستی پلوسی» نوشته بود «ایران هرگز هولوکاست را انکار نکرده است» و با این حرکت خود از جایگاه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، «هدیه»ای بزرگ و باورنکردنی به رژیم اشغالگر قدس داده بود. آقای ظریف در سفر نیویورک نیز در مصاحبه با شبکه ABC علاوه بر محکوم کردن هولوکاست، پای را فراتر نهاده و درباره نظر رهبر معظم انقلاب که هولوکاست را «افسانه» نامیده بودند، به خبرنگار ABC گفته بود «این واژه در نسخه انگلیسی سایت رهبر معظم انقلاب، اشتباهی ترجمه شده است»! آیا نتانیاهو و سایر مقامات رژیم کودک‌کش بایستی از این که وزیر خارجه کشورمان با اهدای این امتیاز، یکی از بزرگترین دغدغه‌های رژیم صهیونیستی را برطرف کرده است، عصبانی باشند؟!

د: دولتمردان محترم مورد اشاره در تحلیلی که با عرض پوزش فقط خنده‌دار است و در خوشبینانه‌ترین احتمال، از کم‌اطلاعی آنان حکایت می‌کند، نزدیکی ایران و آمریکا و رابطه آنها با یکدیگر را یکی از دلایل عصبانیت رژیم اشغالگر قدس معرفی کرده‌اند! که باید پرسید؛ آیا تصور می‌کنید آمریکا رابطه خود با اسرائیل را فدای رابطه و نزدیکی با ایران می‌کند؟! مگر نشنیدید که اوباما در سخنان خود در مجمع عمومی سازمان ملل یکی از موانع نزدیکی ایران و آمریکا را دشمنی ایران با اسرائیل دانست؟! و آیا اظهارات دو روز قبل اوباما که «اسرائیل همپیمان استراتژیک آمریکاست» را فراموش کرده‌اید؟ و مگر ندیدید که بعد از آن همه تبلیغ شما درباره تعامل جدید با آمریکا، مقامات آمریکایی چه پاسخی دادند؟! آنها مانند سی و چند سال گذشته با صراحت و این دفعه با صراحت بیشتر اعلام کرده‌اند که ایران «خنثی»! «دست کشیده از آرمان‌ها» و تسلیم شده در برابر باج‌خواهی آمریکا را می‌پسندند، حالا خودتان قضاوت کنید، آیا ایرانی- نستجیر بالله- با این ویژگی‌ها که آنان می‌پسندند می‌تواند برای رژیم اشغالگر قدس نگران‌کننده باشد؟!

5- با توجه به شواهد غیرقابل تردید فوق چگونه می‌توان ادعا کرد که نتانیاهو از روند مذاکرات نیویورک عصبانی است و این ادعای بی‌اساس را نشانه موفقیت بزرگ مذاکرات نیویورک تلقی کرد؟! در حالی که به وضوح می‌توان دید تظاهر مقامات رژیم صهیونیستی به عصبانیت «نعل وارونه» است و هدف از آن، اولا؛ فریب اذهان عمومی در داخل و ثانیا؛ ترغیب و تشویق دولتمردان محترم به ادامه روال کنونی است! وگرنه با شرحی که گذشت نتانیاهو باید از خوشحالی در پوست خود نگنجد و با دم خود گردو بشکند! خوشبختانه اظهارات اخیر ریاست محترم جمهوری و برخی از همان دولتمردان را می‌توان و باید نشانه پی بردن آنان به محاسبه غلط پیشین تلقی کرد.



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





نويسنده: علی نویدی شماره خبر: 793 زمان: 11:55 تاريخ: چهار شنبه 10 مهر 1392برچسب: تحركات زود‌‌‌‌هنگام گروه‌هاي اصلاح‌طلب براي مجلس د‌‌‌‌هم , موضوع: <-CategoryName-> لينک به اين مطلب



CopyRight| 2013 , ali navidi , All Rights Reserved
Powered By a.navidi@ymail.com | Template By: alinavidi



منوي اصلي

درباره سايت



برچسب هاي وب



کشورهاي جهانی بازديد کننده سايت


جاوا اسکريپت-اچ تي ام ال


جستجوگرسايت

Google

موضوعات وب


لینک های مفید



نويسندگان


آخرين مطالب



لینک دوستان


پيوندهای روزانه


لینک های مفید





سايت اشعار مديريت سايت


















امکانات وب



اخبار لحظه اي


جستجودراين سايت جستجودراينترنت